نقشه utm چیست؟ نقشه یو تی ام چه کاربردی دارد؟ نقشه یو تی ام UTM نقشهای بر اساس یک سیستم مختصات جهانی است که در آن هر نقطهای دارای مختصات منحصربهفرد بر روی کره زمین است.
نقشه utm چیست؟
برای تعیین مختصات دقیق یک نقطه بر روی زمین، از سیستم مختصات UTM استفاده میشود. همانطور که میدانید، برای نمایش عوارضی مانند راه، ساختمان (عرصه و اعیان)، محدوده زمین کشاورزی، باغها و عوارض شهری، تهیه نقشه ضروری است.
نقشه، یک نمایش دوبعدی از محیط واقعی است. بهمنظور تصویرسازی دنیای واقعی روی یک صفحه مسطح، لازم است عوارض را بهصورت نقطه، خط و سطح نمایش دهیم.
بهعنوانمثال، برای نمایش راه، باید مختصات نقاط اصلی آن برداشت شود و با ترسیم و اتصال این نقاط، یک خط تشکیل شود. همچنین، برای محاسبه مساحت عرصه یک ملک یا زمین کشاورزی، لازم است مختصات گوشههای زمین اندازهگیری شده و با اتصال آنها به یکدیگر، یکشکل بسته ایجاد شود که مساحت را مشخص کند.
از میان سیستمهای مختصات، UTM به دلیل دقت بالا در تصویرسازی عوارض روی سطح دوبعدی، در بسیاری از ارگانها مورد استفاده قرار میگیرد. مهمترین مزیت این سیستم، متریک بودن و قابلاستناد بودن آن است که آن را به یک انتخاب استاندارد تبدیل کرده است.
کشور ایران در چه زون هایی قرار دارد؟
در سیستم مختصات UTM، اساس زونبندی بر مبنای تقسیمبندی ۶ درجه طول جغرافیایی است. این تقسیمبندی کل کره زمین را به ۶۰ بخش (زون) تبدیل میکند. ایران در زونهای ۳۸، ۳۹، ۴۰ و ۴۱ قرار دارد. تصویر زیر این زونبندی را بهوضوح نشان میدهد و باید گفت این سیستم مختصات خطای ناشی از تصویرکردن عوارض از سیستم کروی به سطح مختصات مسطحاتی را به حداقل میرساند.

کاربرد نقشه utm چیست؟
در جهان، سیستمهای مختصات متعددی وجود دارد، اما یکی از معتبرترین و پرکاربردترین آنها، سیستم مختصات جهانی UTM است. این سیستم به دلیل ویژگیهای برجستهای همچون دقت بالا، متریک بودن و توانایی ارائه اندازهگیریهای دقیق و واقعی در نقشهبرداری، شهرت یافته است.
UTM نهتنها با تجهیزات پیشرفتهای مانند گیرندههای مولتی فرکانس سازگار است، بلکه به دلیل سادگی و قابلفهم بودن، بهعنوان زبان مشترک در پروژههای عمرانی و مطالعاتی شناخته میشود. ازاینرو، استفاده از این سیستم در برنامهریزیها ضروری است تا نقشهها در قالب یک سیستم مختصات استاندارد و جهانی تهیه شوند. چنین نقشههایی، یکپارچگی و دقت لازم برای اندازهگیریهای دقیق را تضمین میکنند.
به همین دلیل، ارگانهای دولتی از مالکین درخواست نقشههای UTM میکنند تا بتوانند موقعیت دقیق، حدود اربعه، و مساحت واقعی ملک را با بالاترین دقت مشخص کنند.

همچنین ما در سایر مقالات آقای یو تی ام به طور کامل ارگان های مرتبط با خدمات نقشه برداری را خدمت شما عزیزان معرفی میکنیم. و بررسی کردیم که چه ارگانهایی به خدمات مهندسی نقشه برداری نیاز دارند؟
ادارات ثبتاسناد و املاک
این اداره یکی از مهمترین نهادهای متولی مالکیت و تثبیت حدود اربعه است. در اولین مرحله، برای صدور سند تکبرگ، معمولاً از مالک خواسته میشود که نقشه UTM زمین یا ملک خود را تهیه کرده و یا اصطلاحاً “۴ میخ” کند. پس از این مرحله و تشکیل پرونده، مهندس برون سپار که مسئول ثبت است، با حضور در محل و استفاده از گیرنده مولتی فرکانس، اقدام به تهیه مختصات UTM گوشههای ملک در سامانه شمیم اداره ثبت میکند. این فرایند نشاندهنده اهمیت بالای تهیه نقشه UTM است.
شهرداریها
برای دریافت مجوزها از جمله پروانه ساختمانی، کاربری زمین و سایر استعلامات، در صورت عدم وجود سند و نقشه UTM، لازم است که در اولین گام نقشه UTM از محل ملک تهیه گردد.
ادارات منابع طبیعی و محیطزیست
یکی از مهمترین موضوعات و استعلامات برای انجام اقدامات روی زمینهای کشاورزی یا هر ملکی، تهیه نقشه UTM از محل ملک است. این موضوع علاوه بر تثبیت مالکیت، از تداخل زمین شما با اراضی ملی جلوگیری میکند.
بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
بنیاد مسکن باتوجهبه رسالت خود در توسعه زیرساختهای روستایی، در قالب طرح هادی روستایی اقدام به تهیه نقشه UTM میکند. درصورتیکه ملک شما در داخل طرح هادی نباشد، بهمنظور استعلام لازم است که نقشه و مختصات UTM تهیه گردد.
سازمان جهاد کشاورزی
برای تعیین موقعیت زمینهای کشاورزی یا احداث گلخانه و هر موضوع مرتبط با جهاد کشاورزی، باید نقشه UTM از محل زمین خود تهیه کنید. این نقشه موقعیت دقیق و وضع موجود زمین را نشان میدهد.
دادگستری و مراجع قضائی
در صورت بروز اختلافات ملکی و تعیین تجاوزات، لازم است که نقشه UTM ملکهای مورد اختلاف یا زمینهای موردبحث تهیه شود. بر اساس جانمایی و اسناد ثبتی، حق افراد احیا خواهد شد.
چه کسانی باید نقشه utm تهیه کنند؟
تمامی افرادی که مالک قطعه زمین با کاربریهای مختلف نظیر کشاورزی، صنعتی، مسکونی یا تجاری هستند، قبل از انجام هرگونه عملیات عمرانی یا توسعهای، ملزم به تهیه نقشه UTM از محل ملک خود هستند.
مدارک لازم برای تهیه نقشه UTM چیست؟
لازم است در اولین مرحله، تمامی مدارک ثبتی از جمله سند دفترچهای یا تکبرگ و مدارک هویتی مالک یا مالکین به مهندس نقشهبردار ارائه شود.
این مدارک به مهندس کمک میکند تا مالکیت زمین را تأیید کند. در غیر این صورت، مهندس فقط نقشه وضع موجود ملک یا زمین را تهیه کرده و گواهی تأیید مختصات UTM آن را به شما میدهد. در این حالت، نام مالک در نقشه درج نخواهد شد و مالکیت حقوقی زمین همچنان مختص مالک اصلی خواهد بود.
چه قوانینی نیازمند تهیه نقشه UTM هستند؟
برای پاسخ به این پرسش میتوان گفت که مراجعه به هر ارگان دولتی یا خصوصی، در مواردی که نیاز به ارائه اطلاعات دقیق درباره موقعیت زمین یا ملک خود دارید، مستلزم تهیه نقشه UTM است.
این نقشه در موضوعات مهمی مانند دریافت مجوز کسبوکار روی زمین، ساختوساز، تغییر کاربری، تعیین محدودههای مجاز و حریمها، و هر تصمیم یا تغییری که به زمین شما مربوط میشود، ضروری است. در این موارد، اولین قدم تهیه نقشه UTM خواهد بود و آقای UTM میتواند بهعنوان مشاوری مطمئن و حرفهای شما را راهنمایی کند.
ارتباط سامانه شمیم با نقشههای UTM چیست؟
سامانه شمیم (شبکه موقعیتیابی یکپارچه ملی) که تحت نظارت سازمان ثبتاسناد و املاک کشور فعالیت میکند، باهدف گسترش شبکههای مرجع برای پوشش سراسری تهیه نقشه ایجاد شده است. این سامانه امکان استفاده از سیستم مطمئن UTM را برای نظارت و تهیه نقشههای دقیق فراهم میکند.
در سازوکار سامانه شمیم، کشور توسط ایستگاههای مرجع مجهز به گیرندههای چند فرکانسی بهگونهای پوشش داده شده که حداکثر دقت در تعیین موقعیت فراهم شود. این ایستگاهها بهصورت مداوم تصحیحات لازم را برای گیرندههایی که به دنبال تعیین موقعیت دقیق هستند، ارسال میکنند. ایستگاههای مرجع مختصات دقیقی دارند و گیرندههای دیگر با استفاده از این مختصات، موقعیت نقاط نامشخص را بهدقت تعیین میکنند.
برای استفاده از این تصحیحات، مهندسان نقشهبردار باید در سامانه شمیم ثبتنام کرده و با دریافت نام کاربری و رمز عبور، از طریق گیرنده خود به سامانه متصل شوند. این سیستم به آنها امکان میدهد تا در سراسر ایران، موقعیت دقیق نقاط موردنظر را مشخص کنند.
اهداف سامانه شمیم برای تهیه نقشههای utm
از جمله مهمترین اهداف سامانه شمیم برای تهیه نقشههای utm میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
صرفهجویی در هزینهها و زمان برای مهندسان نقشهبردار، یکی از مزایای مهم سامانه شمیم است. با استفاده از این سیستم، مهندسان قادر خواهند بود تا عملیات نقشهبرداری را بادقت بالا و در زمان کمتری انجام دهند. همچنین، نظارت بر برونسپاری عرصهها با بهرهگیری از این سیستم بهبودیافته و فرایندهای مرتبط با تعیین موقعیت دقیق بهصورت یکپارچه و کارآمد در کشور انجام میشود.
نظام تعیین موقعیت یکپارچه در کشور، با استفاده از ایستگاههای مرجع و تصحیحات مداوم، امکان دسترسی به موقعیت دقیق نقاط را فراهم کرده و موجب بهبود دقت و کیفیت نقشهبرداری میشود.
یکی دیگر از ویژگیهای برجسته این سیستم، دسترسی دائمی به اطلاعات از طریق اینترنت است که به مهندسان این امکان را میدهد تا در هر نقطه از کشور، با اتصال به شبکه شمیم، به نقشههای جامع پوششی ایستگاههای مرجع دسترسی پیدا کنند و عملیات تعیین موقعیت را بهراحتی و بادقت انجام دهند.
چه افرادی صلاحیت تهیه نقشههای UTM را دارند؟
آگاهی مخاطبان در تعامل و استفاده از افراد دارای صلاحیت در تهیه نقشههای UTM بسیار حائز اهمیت است. متأسفانه مشاهده شده که برخی افراد با خرید گیرنده مولتی فرکانس GPS و دریافت آموزشهای جزئی، اقدام به تهیه نقشه UTM میکنند.
اگرچه ممکن است این روش در ابتدا به نظر برسد که باعث صرفهجویی مالی میشود، اما در آینده قطعاً هزینههای زمانی و مالی زیادی به شما تحمیل خواهد کرد.
بنابراین، توصیه میشود که حتماً از مهندسان نقشهبرداری با مدرک کارشناسی و بالاتر، دفاتر فنی مهندسی نقشهبرداری، شرکتهای مشاور نقشهبرداری و مهندسان دارای پروانه نظاممهندسی ساختمان بهرهبرداری کنید. همچنین، مشورت با آقای UTM میتواند بهعنوان یکی از بهترین راهکارها برای آگاهی از این موضوع و اطمینان از صحت و دقت تهیه نقشهها باشد.
آیا میتوان با گوشی موبایل نقشه UTM تهیه کرد؟
قبل از توضیح در مورد تفاوتها و کاربردهای مختلف مشخصکردن مختصات UTM، لازم است به تفاوتهای دقت در تعیین مختصات با استفاده از گیرندههای مولتی فرکانس و گوشیهای موبایل اشاره کنیم. دقت تعیین مختصات با گیرندههای مولتی فرکانس بسیار بالاتر از گوشیهای موبایل است.
برای محاسبه مساحت یا جانمایی دقیق یک زمین، مختصات UTM باید بادقت زیر سانتیمتر تعیین شود، اما در مواردی که هدف فقط نشاندادن موقعیت کلی ملک (مثلاً زمانی که در وسط ملک قرار دارید)، دقت دو یا سه متر کافی است.
بنابراین، میتوان اینطور جمعبندی کرد که برای انجام عملیات عمرانی، امور ثبتی و تعیین مساحت، حتماً باید از مهندس نقشهبردار مجرب و دارای صلاحیت استفاده شود، چرا که دقت بالای مختصات UTM در این موارد ضروری است.
اما برای تعیین مختصات مرکز زمین یا ملک، نیازی به حضور مهندس نقشهبردار نیست و مالک میتواند با استفاده از اپلیکیشنهای مختلف، مختصات UTM مرکز زمین خود را مشخص کرده و آن را ارسال کند.
مقیاس نقشههای UTM چقدر است؟
مقیاس نقشه به زبان ساده به نسبت اندازههای واقعی بر روی زمین به اندازههایی که بر روی نقشه نشان داده میشود، اطلاق میشود. بهعبارتدیگر، برای اینکه طولهای افقی اندازهگیریشده بر روی زمین بتوانند به طور دقیق بر روی نقشه دوبعدی ترسیم شوند، باید این اندازهها کوچک شوند. مقیاس، میزان این کوچکشدن را نشان میدهد.
برای مثال، در نقشههای ثبتی و ملکی معمولاً از مقیاسهای ۱:۲۰۰، ۱:۵۰۰ و در بعضی موارد ۱:۲۰۰۰ استفاده میشود. این مقیاسها به این معنا هستند که هر واحد طول بر روی نقشه معادل تعداد معینی از واحدهای طول واقعی بر روی زمین است. بهطور خاص، در مقیاس ۱:۲۰۰، هر ۲۰۰ واحد اندازهگیریشده بر روی نقشه معادل ۲۰۰ واحد اندازهگیریشده واقعی بر روی زمین است.
مفهوم این مقیاسها برای تهیه نقشههای دقیقتر و جزئیتر، مانند نقشههای UTM، بسیار مهم است. مقیاسهای بزرگتر (مانند ۱:۲۰۰ یا ۱:۵۰۰) جزئیات بیشتری را نشان میدهند و برای نمایش دقیقتر موقعیتها و مساحتها استفاده میشوند.
دانلود نمونه نقشه UTM
آقای UTM پروژههای زیادی را در زمینه تهیه نقشههای UTM انجام دادهاند. شما میتوانید چندین نمونه از این پروژهها را برای بررسی و دانلود مشاهده کنید.
نمونه پروژههای موفق در تهیه نقشه UTM
ازآنجاییکه آقای UTM بهعنوان مرجع اصلی تهیه نقشههای UTM در تهران شناخته میشوند، شما میتوانید پروژههای موفق آنها را مشاهده کرده و از تجربیات ایشان در تهیه نقشههای UTM در تهران بهمنظور کسب آگاهی کامل بهرهبرداری کنید.
خدمات تهیه نقشه یو تی ام utm
برای انجام خدمات تهیه نقشه یو تی ام utm با مهر کارشناس رسمی و دادگستری با استفاده از دقیقترین و پیشرفتهترین تجهیزات نقشهبرداری با کارشناسان ما در تماس باشید.
تیم مهندسی آقای یو تی ام متشکل از کارشناسان نقشه برداری مجرب و با انجام پروژههای موفق نقشهبرداری از سابقه و رزومه تخصصی در حوزه نقشهبرداری برخوردار است.
همین امر باعث می شود که با اطمینان خاطر، پروژه تهیه نقشه یو تی ام utm خود را به تیم مهندسی آقای یو تی ام برون سپاری کنید.
جهت سفارش خدمات نقشهبرداری و کسب مشاوره رایگان با شمارههای تماس زیر تماس بگیرید.